Quan la bona alimentació es complementa amb l’activitat física, la combinació és prácticament imbatible

La majoria de nosaltres ens preocupem en menjar millor per raons estètiques: en la societat del culte a la imatge, ser prim està ben vist. Veiem els aliments i els cataloguem en funció de si engreixen o no, o pensem que són simple benzina que ens proporciona l’energia per poder funcionar bé durant tot el dia.

Per sort, cada vegada hi ha més persones que són conscients que l’alimentació és la pedra angular d’una bona salut i que, quan aquesta alimentació es complementa amb l’activitat física, la combinació és pràcticament imbatible. Alimentar-se no és res més que proporcionar els nutrients adequats a les cèl·lules i als nostres bacteris intestinals. Les primeres són responsables del funcionament correcte de tot el cos i demanen nutrients de la màxima qualitat per poder fer bé totes les seves tasques.

Demo Image

Un exemple molt ràpid: uns greixos de bona qualitat (àcids grassos, en aquest cas) permeten que les membranes cel·lulars siguin flexibles i això garanteix que els nutrients que necessiten puguin penetrar-les bé per poder obtenir l’energia que els cal (glucosa, per exemple). Dos nutrients, dues funcions: un fa de porter millorant l’entrada del segon, que és pròpiament l’energia. Per tant, saber triar bé els greixos de la nostra dieta condiciona totalment la nostra salut: uns greixos de mala qualitat faran membranes més rígides i la cèl·lula no podrà rendir al 100%.

Pel que fa als bacteris, ara ja sabem que de l’equilibri de la microbiota intestinal en depenen moltes qüestions relacionades amb la salut, com el bon estat del sistema immunològic (les defenses) o la producció de determinades vitamines (com la K). El que mengem, sobretot la qualitat del que mengem, millora l’equilibri o l’empitjora, amb les corresponents conseqüències sobre la salut.


Què diuen els metges i els experts sobre l’alimentació?

Fa dècades que els científics ens diuen que totes les seves investigacions conclouen de manera rotunda que la majoria de malalties no transmissibles actuals, com l’obesitat, els problemes cardiovasculars, el càncer o la diabetis, per citar-ne alguns, es poden reduir o evitar completament amb uns bons hàbits alimentaris.

L’evidència sobre aquests temes és aclaparadora. La nutrigenètica, una ciència molt jove, també ens diu que el que mengem modifica l’expressió dels gens i activa o inactiva algunes patologies i altres condicions de l’organisme. Els metges i experts en nutrició esportiva han demostrat que una dieta correcta és essencial per rendir més, per tenir millors músculs, per reduir greix corporal, recuperar-se millor i fins i tot per prevenir lesions.

Demo Image